Minister Bruins en premier Rutte drukten alle Nederlanders op het hart: let een beetje op elkaar. Hoe doe je dat? Je kunt je buur even helpen met een boodschap of je oma een kaartje sturen. Als je behoefte hebt aan hulp en advies tijdens de quarantaine of thuisisolatie dan kun je bij verschillende organisaties terecht. Landelijk, maar ook regionaal en lokaal.

Wij geven je hieronder een overzicht. Heb je een aanvulling? Reageer dan onder dit bericht!

Rode Kruis-hulplijn

De Rode Kruis Hulplijn is te bellen op 070-4455888. Heb je een luisterend oor, advies of extra hulp nodig omdat je in quarantaine of thuisisolatie zit? Dan kun je contact met hen opnemen. Het nummer is van maandag t/m vrijdag bereikbaar tussen 9:00 – 21:00 uur en op zaterdag tussen 10:00-16:00 uur.

Held Nodig

Of het nou om boodschappen gaat of om oppas. Alles kan op heldnodig.nl zolang het maar bijdraagt aan het doel om kwetsbare mensen te beschermen, en mensen in belangrijke beroepen aan het werk te houden. Via deze tool kunnen mensen hulp vragen van een van de helden in de buurt. Of het nou om boodschappen gaat, of om een oppas. Alles kan, zolang het maar bijdraagt aan het doel om kwetsbare mensen te beschermen, en mensen in belangrijke beroepen aan het werk te houden.

Seniorenorganisatie KBO-PCOB

De grootste seniorenorganisatie van Nederland begrijpt dat ouderen zich zorgen maken over de risico's van het coronavirus en dat er nu allerlei vragen zijn. Als mensen behoefte hebben om even met iemand te spreken omdat ze zich eenzaam voelen nu veel activiteiten stil liggen, dan kunnen zij bellen op een speciale telefoonlijn:

  • De Ouderen-Infolijn: 030-3400 600. Het nummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.

Update 30 maart: Ouderen met een migratieachtergrond kunnen vanaf maandag ook bellen met de speciale hulplijn van de seniorenorganisatie. De ouderen worden te woord gestaan door vrijwilligers die zelf een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond hebben.

NL voor elkaar

NL voor elkaar zet zich niet alleen in voor kwetsbare mensen die extra hulp kunnen gebruiken, maar ook voor mensen in de zorg, politie en supermarkten. Zodat hun belangrijke werk door kan gaan. Ze verzamelen alle vraag en aanbod op één plek: hulp vragen en aanbieden is gratis voor maatschappelijke organisaties en particulieren. Zo maken ze de kans het grootst dat hulp gevonden wordt. Je kunt de website hier vinden.

Gewoon mensen die mensen willen helpen

Op de website gewoonmensendiemensenwillenhelpen.nl kun je je niet alleen aanmelden als je hulp nodig hebt, je kun ook hulp aanbieden.

Coronagroep

Op de website coronagroep.nl kan je per regio hulp vragen of aanbieden. Via de website kom je in de lokale Facebook-groep voor jouw regio en kan je hulp vragen aan mensen in de buurt.

Psychologische hulp

Blijf je maar piekeren over het coronavirus? Zou je het liefst nóg wat wc-papier in huis halen, terwijl je al meer dan voldoende hebt? Dan kun je ook bellen of chatten met de psychologen van het inderhaast opgerichte corona loket. Psychologenpraktijk iPractice zet – om te beginnen – drie psychologen achter de telefoon om mensen te helpen die angstig, gestrest of somber zijn vanwege de coronacrisis. Het (gratis) telefoonnummer van het Corona-loket is 020-2444888. Ook online is het loket bereikbaar voor educatie en vragen: ipractice.nl/corona

Corona Quarantaine Contact

'Laten we wat meer naar elkaar omkijken', dat is de slogan van de omroep KRO-NCRV. En die slogan zetten ze kracht bij met de website kro-ncrv.nl/corona waar ze samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid mensen samenbrengen. Dus zit jij uit voorzorg in quarantaine of omdat je ziek bent? Of wil jij iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen? Dan kan je via deze site in contact met anderen komen die in hetzelfde schuitje zitten.

Sociale media

Ook op Twitter, Facebook en Instagram bieden mensen hulp aan. Dat kan heel praktisch zijn en meer in de buurt. Ga naar www.twitter.com en zoek op #coronahulp. Op Facebook kun je het beste kijken in groepen in je buurt, dus per wijk of regio.

Talloze lokale initiatieven

Los van de landelijke organisaties zijn er ook ontelbare lokale initiatieven, veelal te vinden via de lokale nieuwsmedia. We noemen er een aantal: