'De overlevingskans na een reanimatie is aantoonbaar hoger door de inzet van het burghulpverleningssysteem', concludeert het Maastricht UMC+ na onderzoek. Hoe meld je je aan als hulpverlener?

Als je je aanmeldt als burgerhulpverlener krijg je via je mobiel een oproep als iemand in jouw omgeving een hartstilstand krijgt.

1. Wie kan burgerhulpverlener worden?

'Iedereen die kan reanimeren en 18 jaar of ouder is, kan zich bij HartslagNu aanmelden', vertelt de Hartstichting. 'Hoe meer mensen bij het netwerk zijn aangesloten, hoe beter het is. Je kunt je alleen registreren als hulpverlener als je een erkende reanimatietraining hebt gevolgd. Het is belangrijk om ieder jaar een opfriscursus te volgen.'

Het kan overigens zijn dat het oproepsysteem in jouw omgeving nog niet werkt. Je kunt je wel alvast registreren als burgerhulpverlener. Als het systeem dan wordt geactiveerd dan krijg je een bericht.

Wil je meer weten over het systeem? Ga dan naar de website van de Hartstichting en naar de website van HartslagNu.

2. Hoe vaak word je opgeroepen?

'Dat is niet te voorspellen', vertelt de Hartstichting. 'Dat ligt aan het aantal mensen dat een hartstilstand krijgt, maar hangt bijvoorbeeld ook af van het aantal burgerhulpverleners. Je hebt altijd zelf in de hand of je wel of niet opgeroepen wordt of naar een reanimatie gaat. Zo kan het zijn dat je niet je plek acuut kan verlaten. Als je op voorhand weet dat je niet oproepbaar bent of wilt zijn, dan kun je dit ook aangeven (in je profiel in de app of op Mijn HartslagNu)'.

Je hoeft niet 24 uur per dag beschikbaar te zijn, en bovendien ben je als je een oproep krijgt niet verplicht om naar het slachtoffer te gaan. Misschien bereikt de oproep jou te laat, of kun je niet weg. Het systeem alarmeert meerdere burgerhulpverleners, en vraagt een deel daarvan om direct naar het slachtoffer te gaan, en een ander deel krijgt het verzoek eerst een AED op te halen.

3. Wanneer mag je geen hulp verlenen?

Als de veiligheid van jezelf of van de mensen die je achterlaat in gevaar komt, aldus HartslagNu. Als je bijvoorbeeld een baby of kind moet achterlaten, of als je alcohol hebt gehad.

4. Krijg je nazorg als je iemand hebt gereanimeerd?

Ja, als je daar behoefte aan hebt kun je dat aangeven in de vragenlijst die je ontvangt nadat je een melding hebt gekregen. Merk je later dat je alsnog graag nazorg wilt, dan kun je contact opnemen met je huisarts, slachtofferhulp of HartslagNu.