Het eigen risico wordt volgend jaar waarschijnlijk verhoogd naar 400 euro. En ook de zorgpremie stijgt. Althans: dat is de verwachting. Hoe komt dit en wat kun je zelf doen om de kosten te beperken?

Update 20 september: het eigen risico stijgt toch niet.

Update 11 november: de premies zijn bekend.

Uiterlijk 12 november moeten zorgverzekeraars hun premies bekend maken. Verwacht wordt dat de premies met ongeveer zeven euro per maand stijgen. Aan de prijs die je betaalt voor je zorgverzekering kun je weinig doen, behalve goed vergelijken voordat je er een afsluit.


Maar waarom stijgen de kosten zo hard? In Radar legt Coen de Ruiter van vergelijkingssite Independer uit hoe dit komt. 'We maken steeds meer gebruik van zorg, we worden met z’n allen steeds ouder. Ook worden er nieuwe (dure) medicijnen uitgevonden.'

Zorgkosten inkomensgerelateerd

Veel Radarkijkers vragen zich af waarom de zorgkosten niet inkomensgerelateerd zijn. Volgens De Ruiter is de zorg wel 'enigszins inkomensgerelateerd'. In de eerste plaats door de zorgtoeslag. Bovendien: als je werkt, draagt je werkgever af aan je zorgverzekeraar. Hoe hoog dat bedrag is, hangt af van je salaris.

Een andere Radarkijker vraagt zich af: 'Wat te doen met tweeverdieners die net geen zorgtoeslag meer ontvangen?' De Ruiter: 'Dat is erg vervelend. Als ze net iets minder zouden verdienen, zouden ze wel zorgtoeslag krijgen, en nu kom je natuurlijk op hetzelfde uit. Dat is natuurlijk zonde.'

Voor hen, en voor iedereen die wil besparen op zorgkosten, geeft Independer tips:

1. Spiraaltje plaatsen? Moedervlek verwijderen? Ga eerst naar de huisarts

De huisarts kan kleine behandelingen vaak ook voor je uitvoeren. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan: een spiraaltje plaatsen, moedervlek verwijderen, ingegroeide teennagel of vetbult verwijderen. Kan of wil je huisarts dat niet doen? Dan kun je vragen of je doorverwezen mag worden naar een andere huisarts.

2. Huisartsenpost wordt vergoed

Goed om te weten: de spoedeisende hulp gaat van je eigen risico af, bij de huisartsenpost is dat niet het geval, tenzij je daar wordt doorverwezen naar de spoedeisende hulp.

3. CT-scan: Wat kost dat?

Informeer bij ziekenhuisbehandelingen naar de kosten. Dat kan per ziekenhuis namelijk erg verschillen. De eerste 400 euro betaal je zelf, dus het loont om te vergelijken.

4. Check bij je zorgverzekeraar: voorkeursmedicijnen of -behandelingen?

Bij VGZ kun je bepaalde medicijnen kopen zonder dat je eigen risico wordt aangesproken, je moet dan wel kiezen uit merken die bij de verzekeraar op de preferentielijst staan. En bij Zorg en Zekerheid wordt je eigen risico niet in rekening gebracht als je met een knie- of heupartrose naar een ziekenhuis van de voorkeurslijst van de verzekering gaat.

5. Je eigen risico gespreid betalen

Je kunt je eigen risico ook gespreid betalen, vraag ernaar bij je zorgverzekeraar. Als je zorgkosten hebt gemaakt, kan dit zowel vooraf als achteraf.

6. Kijk goed naar je aanvullende pakket!

Heb je ook een aanvullende verzekering afgesloten? Kijk dan goed of je echt nodig hebt wat je daarmee allemaal verzekert, bovenop je basispakket. Volgens De Ruiter is het basispakket al heel uitgebreid in Nederland.

Radar terugkijken: besparen op je eigen risico