Als iemand in je omgeving iemand heeft verloren aan de gevolgen van het coronavirus, wat kun je dan doen om hem of haar te steunen? Klaas-Jan Rodenburg van het Landelijk Steunpunt Verlies: 'Het belangrijkste is dat we elkaar een verhaal vertellen'.

Klaas-Jan Rodenburg is directeur van het Landelijk Steunpunt Verlies, en begeleidt mensen bij rouw en verlies.

Volgens Rodenburg is het belangrijk om elkaar een verhaal te vertellen. Rodenburg: 'Zoek naar momenten waar je samen plezier hebt gehad. 'Ach, ik herinner me nog zo goed dat we samen gefietst hebben, of dat we samen in de tuin bezig waren'. Dat soort verhalen doet goed.'

Lees ook: Hoe ga je om met verlies van iemand die het coronavirus heeft gehad?

'Neem zelf het initiatief'

En bedenk je eigen, creatieve manier, om invulling te geven aan de steun. Rodenburg: 'De één schildert graag en drukt zo het verlies uit, de ander zet iedere week een bos bloemen met een kaartje voor de deur.'
'En, vraag niet: 'wat heb je nodig', want heel veel mensen weten niet wat ze daarop moeten zeggen. Maar neem zelf het initiatief. Stuur regelmatig een appje, of bel iemand op. Gewoon even van: ik denk aan je, ik ben er voor je. Dat zijn lichtpuntjes van hoop voor mensen'.

Bij een uitvaart kunnen veel minder mensen aanwezig zijn, en daarom is het digitale condoleanceregister erg belangrijk, vertelt Rodenburg. Ook bloemen kunnen 'tekenen van hoop' zijn. 'Bloemen staan bij de kist als veldboeket van iemands leven'.

Het Landelijk Steunpunt Verlies heeft voorgesteld om een landelijke 'coronaherdenkingsdag' te organiseren. 'Zo'n nationale ramp met nu al zoveel doden, dat vraagt om een collectief geheugen', zegt Rodenburg.