Het eigen risico is een onderwerp waar we niet om heen kunnen. Iedereen met een zorgverzekering heeft ermee te maken. Wat houdt dit veelbesproken begrip nou precies in? Zorg.nu zet alle belangrijke informatie voor je op een rij.

Wat is eigen risico?

Omdat zorg onmisbaar is en we dit allemaal nodig hebben, is het in Nederland verplicht hiervoor een basisverzekering af te sluiten. Daaruit kunnen kosten voor jou worden vergoed. Een gedeelte hiervan betaal je zelf, dit is je eigen risico. Het eigen risico is een bedrag dat voor jouw eigen rekening komt bij het maken van zorgkosten. Deze vastgestelde geldsom keert ieder kalenderjaar terug en is persoonsgebonden. Wanneer je door het bedrag heen bent, vergoedt de zorgverzekeraar de kosten voor je.

Waarom is het eigen risico er?

Het eigen risico is er sinds 2008. Dit beleid werd ingevoerd om de premie lager te houden en om ervoor te zorgen dat mensen zich van de kosten voor zorg bewust zijn.

385 euro

Het verplicht eigen risico wordt elk jaar op Prinsjesdag opnieuw vastgesteld door de overheid. Voor 2019 is dit een bedrag van 385 euro, net als in 2018.

Eigen risico verhogen

Het eigen risico in 2019 is 385 euro. Je kunt ervoor kiezen om dit bedrag op te hogen met maximaal 500 euro, dus tot 885 euro. Wanneer je dit doet kun je bij sommige verzekeraars tot ongeveer 300 euro korting op de jaarlijkse premie krijgen. Of dit verstandig is hangt natuurlijk wel af van de kosten die jij denkt te maken.

Wat betekent het als je jouw eigen risico verhoogt naar 885 euro?

  • Als je zorgkosten maakt tot 385 euro - het eigen risico dat iedereen heeft - kun jij er 300 euro aftrekken: die korting had je al binnen.
  • Maak je kosten tot bijvoorbeeld 600 euro, dan betaal je dit zelf, maar doordat je 300 euro korting op je premie hebt, hou je nog steeds 85 euro over.
  • Maak je 885 euro aan kosten of meer, dan ben je 200 euro extra kwijt. In dat geval is het dus niet gunstig om een hoger eigen risico te hebben.

Noot: Dit is een artikel uit november 2017, gecontroleerd door de redactie op 6 december 2018.

Bron: Rijksoverheid