Krijg je aften door het eten van te weinig groente en fruit? Zijn aften besmettelijk? Huisarts Jacqueline Hordijk vertelt je feiten en fabels over aften.

Wat zijn aften?

Aften zijn zweertjes die in de hele mond kunnen voorkomen. Ze kunnen veel pijn doen, vooral tijdens het eten en drinken. Meestal gaan ze binnen 1 tot 2 weken vanzelf over.

Feit of fabel

Aften kunnen ontstaan doordat je weinig groente en fruit eet

Eigenlijk weten we niet goed waardoor aften ontstaan. De ene persoon krijgt ze nooit en de ander is er wel gevoelig voor. Er zijn verschillende factoren die aften waarschijnlijk uitlokken, zoals stress en slaaptekort. Er zijn ook bepaalde medicijnen waarbij je aften als bijwerking kan krijgen.

Aften zijn besmettelijk

Nee, dat is een fabeltje. Je kunt aften niet van iemand anders krijgen, ze ontstaan niet door een virus of een bacterie.

Als ik chronisch last heb van aften, moet ik naar de dokter

Ja, dat is wel verstandig. Vooral als je grote aften hebt, dan kan dat een uiting zijn van een ander ziekte. Bijvoorbeeld een darmziekte, of een bloedziekte.

Ik kan een aft bestrijden met een mondspoeling

Nee, dat kan niet. Aften gaan vanzelf over. Je kunt wel een lotion kopen waarmee je de aften kunt aanstippen, en dan heb je er in ieder geval minder last van.

Een aft komt door een allergische reactie

Nee, we denken niet dat een allergische reactie te maken heeft met aften. Dat is een fabel!