Of je het nu zelf aanschaft of niet, de kans is groot dat je er op de laatste dag van het jaar mee te maken krijgt: vuurwerk. Op oudejaarsavond wordt er flink wat afgeknald en gaan een hoop pijlen de lucht in. Ieder jaar belanden door vuurwerk een hoop mensen op de Spoedeisende Hulp. Zorg.nu geeft tien tips voor veilig gebruik van vuurwerk.

1. Bereid je voor op oudejaarsavond

Om de laatste dag van het jaar zo feestelijk mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat je voorbereidingen treft. Overleg met je kinderen of, en zo ja welk, vuurwerk zij die avond mogen afsteken, zorg ervoor dat je de radio aanlaat voor een thuisblijvend huisdier zodat hij of zij niet schrikt van de knallen en bedenk vast welke plek buiten veilig is om je vuurwerk af te steken.

2. Koop vuurwerk op officiële verkooppunten

Ga absoluut niet experimenteren met zelfgemaakt of illegaal vuurwerk. 26 procent van al het ernstige vuurwerkletsel komt door zelfgemaakte vuurwerkbommen en illegaal vuurwerk. Schaf vuurwerk alleen aan bij erkende verkooppunten in Nederland. De vuurwerkbranche heeft online een lijst geplaatst met daarop volgens hen betrouwbare verkooppunten. Je kunt deze winkels vragen naar hun verkoopvergunning. Vuurwerk dat verkocht wordt bij winkels met zo'n vergunning kun je veilig gebruiken, omdat het voldoet aan wettelijke eisen. Goedgekeurd vuurwerk heeft een CE-keurmerk en bevat een Nederlandse gebruiksaanwijzing. Het is ook mogelijk het vuurwerk online te bestellen, maar dan moet je het wel ophalen bij een legaal verkooppunt. Vuurwerk mag nooit per post worden thuisbezorgd. Biedt een website deze optie wel aan? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een illegaal verkooppunt. Neem bij twijfel contact op met de politie.

Je mag maximaal 25 kilo vuurwerk in je bezit hebben. Dit mag je bewaren wanneer je na oud en nieuw over hebt, maar alleen op een veilige, niet-openbare plek.

3. Lees de gebruiksaanwijzing

Lees voor gebruik van het vuurwerk de gebruiksaanwijzing goed door – en houd je daaraan. Wacht hier niet mee tot je ’s avonds op straat staat en het te donker is om goed te kunnen lezen.

4. Draag geen nylon kleding en zorg voor een vuurwerkbril

Zorg dat je kleding een vonkje kan hebben. Nylon is extreem brandbaar en daarom zeer af te raden. Draag ook geen kledingstuk met een capuchon, hier kan vuurwerk in blijven hangen. Wil je toch je favoriete feestjurk aan maar is deze gemakkelijk ontvlambaar? Zorg dan dat je extra kleding bij je hebt die je buiten over je outfit kunt aantrekken.  

Oogletsel door vuurwerk kun je voorkomen door een speciale vuurwerkbril te dragen. Voor nog geen twee euro kun je deze online bestellen of kopen in een vuurwerkwinkel, oogpolikliniek of ziekenhuis. Sommige brillenwinkels bieden deze brillen vlak voor de jaarwisseling zelfs gratis aan.

5. Zet het vuurwerk stevig neer

Let erop dat het vuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Stop vuurpijlen in een fles en zorg dat je deze ingraaft of klemzet tussen twee stenen, zodat hij niet omvalt.

6. Gebruik een aansteeklont

Een aansteeklont is een touw van brandbaar materiaal. Je kunt er een kopen bij een vuurwerk-verkooppunt of een tuincentrum. Dit is veiliger dan een lucifer of aansteker, omdat een aansteeklont geen vlam heeft, maar enkel gloeit. Een andere optie om vuurwerk aan te steken is met een sigaret.

7. Houd afstand

Blijf niet bij het vuurwerk staan nadat je het hebt aangestoken. Neem direct afstand en zorg ook dat anderen minstens zes meter afstand houden. Houd hierbij ook goed rekening met kinderen, buren en voorbijgangers.

8. Steek vuurwerk nooit uit je hand af

Vuurwerk kan sneller afgaan dan verwacht en wanneer je het op dat moment in je hand houdt, bestaat er een kans dat je avond eindigt op de EHBO. Zorg dus dat je het altijd in een fles of pot stopt (zie punt 5).

9. Nooit opnieuw aansteken

Heb je een stuk vuurwerk afgestoken maar gebeurt er niets? Pech gehad, steek dit nooit opnieuw aan! Doe je dit wel, dan bestaat de kans dat het direct afgaat en je dus geen tijd meer hebt om afstand te nemen.

10. Ruim je vuurwerk op

Is de avond voorbij? Ruim het afgestoken vuurwerk dan op. Hiermee voorkom je dat kinderen of dieren ermee gaan spelen en alsnog ongelukken gebeuren. Maak hier desnoods een sociale aangelegenheid van, door met je buren een tijd af te spreken op 1 januari. Kun je ze meteen een gelukkig nieuwjaar wensen.

Noot: Dit is een artikel uit december 2017, gecontroleerd door de redactie op 21 december 2018.

Bron: Brandweer