Heeft de hik een functie? Krijg je het van alcohol of gekruid eten? Wanneer moet je naar de dokter? Huisarts Wieger van de Kolk vertelt je feiten en fabels over de hik.

Wat is de hik?

De hik is een onwillekeurige samentrekking van je middenrif. Je middenrif is een spier die zich bevindt tussen je borstkas en je buikholte. Je krijgt vaak de hik wanneer je te snel eet of drinkt. De hik is onschuldig en gaat vaak snel en vanzelf over.

Feit of fabel

De hik heeft geen functie
Ja, dat klopt. De hik is eigenlijk een soort kramp van je middenrif en ontstaat door een overprikkeling van je maag.

De hik kan komen door gekruid eten of alcohol
Dat is deels waar. Door alcohol krijg je sneller de hik, maar gekruid eten als oorzaak is nooit bewezen.

Als ik langer dan twee dagen de hik heb, moet ik naar de dokter
Ja, dat is een feit. Vaak gaat de hik vanzelf over, maar als je langer dan twee dagen de hik hebt is het verstandig om met de dokter te kijken waarom deze niet overgaat.

Er zijn trucjes om de hik te stoppen
Iedereen kent wel een trucje om de hik te stoppen. Bijvoorbeeld een glas water drinken, of dat zelfs doen als je half op je kop staat. Van geen enkel trucje is echter bewezen dat het écht helpt. En iemand laten schrikken, dat is zeker geen goed idee.

Er is weleens iemand overleden aan de hik
Dat is niet waar. Aan de hik zelf ga je niet dood. Maar als je langdurig de hik hebt, is het goed om te kijken of er geen onderliggende ziekte is. Ook mensen met een kwaadaardige ziekte in de laatste levensfase, kunnen soms last hebben van een ernstige, moeilijk te behandelen hik.