Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica?

Praat mee over de uitzendingen van Zorg.nu

Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica?

Berichtdoor Zorg.nu » 20 maart 2017 12:47

Zorg nu dat je een alternatief hebt voor antibiotica. Want wereldwijd neemt de resistentie toe waardoor ontstekingen echt levensgevaarlijk worden. De oplossing? Bacteriofagen. Dat zijn virussen die specifieke bacteriën aanvallen. Is dit de redding voor de wereld? In Georgië gebruiken ze niet anders. En wij nemen er een kijkje.

Dinsdag 21 maart in Zorg.nu, 21.25 uur, bij AVROTROS op NPO 1.
Zorg.nuverified
 
Berichten: 181
Geregistreerd: 02 sep 2016 13:43

Re: Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica?

Berichtdoor Christy » 21 maart 2017 23:37

Uit Israëlisch onderzoek is gebleken dat fagen(M13) zelfs in staat zijn om Alzheimer en/of de ziekte van Parkinson te stabiliseren. Als in Georgië al 100 jaar ervaring is met fagen kunnen we daar erg veel van leren. Ik begrijp dan ook niet, dat de Nederlandse overheid niet meer onderzoeksgeld hiervoor beschikbaar stelt. Het is n.m.m. een kans om met weinig risico echte problemen te voorkomen en te bestrijden.
Christy
 
Berichten: 0
Geregistreerd: 21 maart 2017 23:26

Re: Bacteriofagen: een alternatief voor antibiotica?

Berichtdoor Microbioloog@camjj » 22 maart 2017 00:04

Na het kijken van de uitzending heb een onbevredigend gevoel over gehouden. Eerst werd gesuggereerd door de belgische medicus dat deze behandeling nieuw was, terwijl later bleek dat hij al samenwerkte me het Georgische Instituut waar al honderd jaar onderzoek wordt gedaan. Ook de onderzoeker uit delft heeft tenminste heeft met zijn bewering dat zijn onderzoek uniek is de plank misgeslagen omdat in in nederland al een bedrijfje is dat een faag- produkt op de markt heeft grbracht wat werk tegen bacterie infecties die jeugd puistjes veroorzaken. Een groot probleem met fagen is dat bacterien daar resistent kunnen worden ( gebruikt bij eigen promotie onderzoek over fagen). Het meest vervelende aan dit programma vond ik dat het mogelijk onterechte hoop bij patienten kan geven omdat er te weinig kritische vragen zijn gesteld, zoals wat is het percentage doden door bacteriele infecties er in george zijn in vgl. Met bijv nederland of België; heeft intraveneus inspuiten van fagen geen enorme immunologische reactie; en als fagen zo efficient zijn waarom zijn er nog bacterien aanwzig waarin ze zich kunnen repliceren. Kortom veel kritischer benaderen, geen valse hoop wekken, wat beter experts benaderen ipv mensen die uit zijn op onderzoek geld en of eigen verdiensten ( daar zijn vooral medici erg goed in om eigen zakken te vullen ...)
Microbioloog@camjj
 
Berichten: 0
Geregistreerd: 21 maart 2017 23:41


Keer terug naar Uitzendingen