Heb jij last van een piep in je oor? Dan kan het zijn dat je tinnitus hebt. Sommige mensen hebben er af en toe last van en voor anderen maakt tinnitus het leven ondragelijk.

Tinnitus komt in twee vormen voor. De meest voorkomende is subjectieve tinnitus: je hoort geluiden die er eigenlijk niet zijn. Dit kunnen suizen, piepen, zoemen of fluiten zijn.

Bij objectieve tinnitus is het geluid ook voor anderen hoorbaar. Het geluid ontstaat door een samentrekking van kleine spieren in het middenoor of door een afwijking van de bloedvaten.

Oorzaken van tinnitus

Oorsuizingen komen voornamelijk voor bij jongeren tussen 16 en 30 jaar. Deze worden veroorzaakt door te veel hard geluid bij een avond stappen of door te hard geluid door oordopjes of koptelefoons. Bijna 15% van deze jongeren heeft permanente gehoorschade.

Ook kan hersenletsel een oorzaak zijn. Na een herseninfarct ervaren veel patiënten oorsuizingen. Dat komt doordat de oorzaak van tinnitus in de hersenen ligt. Er is dan sprake van een verstoorde communicatie tussen het gehoororgaan en de hersenen.

Verder kan tinnitus veroorzaakt worden door stress, verkoudheid, vermoeidheid en oorsmeer.

Bekijk de uitzending van Dokters van Morgen over gehoor

Oorsuizen door stress en verkoudheid

Te veel stress en vermoeidheid kan tinnitus voornamelijk verergeren. Iemand met tinnitus heeft vaak veel behoefte aan ontspanning. Dat is voor patiënten lastig, omdat slapen vaak een probleem is met een piep in je oor.

Tinnitus door verkoudheid ontstaat door een onderdruk in de buis van Eustachius, die veroorzaakt wordt door verstoppingen in je bijholtes.

Wil je meer weten over de oorzaken en behandeling van tinnitus? Volg dan dit dossier.