Farmaceut GSK heeft informatie achtergehouden over de opvallend veel ernstige bijwerkingen van het vaccin Pandemrix tegen de Mexicaanse griep. Dat staat in een artikel in het British Medical Journal (BMJ), meldt de NOS.

Volgens het blad kwamen er in eind november 2009 al meer dan 1100 meldingen binnen bij fabrikant GSK over de ernstige bijwerkingen van Pandemrix. Het aantal meldingen was ruim elf keer zo groot als het aantal voor het identieke griepvaccin Arepanrix. Maar ook in de maanden die volgden bleef het aantal ernstige bijwerkingen veel hoger liggen bij Pandemrix dan bij Arepanrix.

GSK zette desondanks vaccinatiecampagne door

Het BMJ heeft interne stukken van farmaceut GSK in handen gekregen, waarin zou staan dat GSK op de hoogte was van de veiligheidsproblemen van Pandemrix maar toch de vaccinatiecampagne doorzette. De stukken komen uit een proces tegen de fabrikant en de Ierse gezondheidsautoriteiten. In het proces wordt geclaimd dat Pandemrix narcolepsie zou veroorzaken. Narcolepsie is een aandoening waarbij mensen plotseling in slaap vallen, zonder zich daartegen te kunnen verweren, ook overdag.

Farmaceut GSK wilde niet inhoudelijk reageren tegenover het BMJ zolang er nog geen uitspraak is gedaan door de rechter.

Nederland

In Nederland zijn ongeveer een half miljoen mensen gevaccineerd met Pandemrix. Het gaat om (toentertijd) kinderen tussen de 6 maanden en 4 jaar in de periode van eind 2009 en begin 2010. Bijwerkingscentrum Lareb ontving 3754 meldingen over Pandemrix waarvan 137 als ernstig zijn bestempeld. Circa tien kinderen kregen narcolepsie nadat ze gevaccineerd waren.

Eerder werd bekend dat het kabinet 5 miljoen euro beschikbaar stelt als schadevergoeding voor mensen die de slaapziekte narcolepsie hebben gekregen na een vaccinatie tegen de Mexicaanse griep. Ook al is het verband tussen de ziekte en het middel nog onduidelijk.

Bron: NOS

Gerelateerd