Nutri-Score blijft, maar met nieuwe berekening: dit betekent het voor jouw boodschappen

nutriscore.jpg

De Nutri-Score krijgt een officiële wettelijke status. Dat betekent dat fabrikanten het (niet onomstreden) logo mogen blijven gebruiken om consumenten te helpen gezondere keuzes te maken. De rekenmethode voor de score is na veel discussie wél aangepast. Wat betekent dat voor de score van jouw boodschappen? Radar zoekt het voor je uit.

Diepvriespizza’s beste score

In Nederland had het keuzelogo eigenlijk jaren geleden al officieel ingevoerd moeten worden, maar er was veel verwarring over, behandelde Radar in de uitzending van 4 februari 2022.  Zo kregen bepaalde diepvriespizza’s een A, de beste beoordeling. Ook maakte het algoritme dat wordt gebruikt geen onderscheid tussen witbrood en het gezondere bruinbrood.

Wat is de Nutri-Score?

Nutri-Score is een kleurencode en geeft een oordeel over de voedingswaarde van producten. Opmerkelijk is dat de Nutri-Score per productgroep kijkt, niet naar het voedingsmiddel in het algemeen. Het geeft aan of een product gezonder is in vergelijking met eenzelfde soort product.

Bij de berekening wordt gekeken naar negatieve en positieve onderdelen. Teveel energie, suiker, verzadigd vet en zout leveren minpunten op. Groenten, fruit, noten, peulvruchten, vezels en eiwitten zijn pluspunten. De optelsom levert 1 totaalscore op en die wordt weergegeven op een schaal van A tot en met E, met bijpassende kleuren.

Wat is er nu anders?

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) laat aan de Tweede Kamer weten dat er een aantal verbeteringen zijn doorgevoerd.

"Met de nieuwe methode verbetert bijvoorbeeld het onderscheid tussen volkorenbrood en witbrood sterk omdat volkorenbrood meestal een A krijgt en witbrood voornamelijk een C", schrijft hij als voorbeeld. Diepvriespizza’s scoren met het herziene algoritme meestal niet hoger dan een C.

Vooral strenger voor ongezonde producten

Hoe zit het met andere producten? Worden die, terwijl je dacht dat ze gezond waren (score A), ineens B,C, of zelfs D? Vooral ongezonde producten krijgen een strengere score, licht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) toe aan Radar. “En er wordt een beter onderscheid gemaakt tussen gezondere en minder gezondere varianten”, aldus een woordvoerder.

Met het aangepaste algoritme wordt rood vlees ‘benadeeld’ doordat deze tot maximaal twee punten kunnen krijgen voor het eiwitgehalte, in plaats van zeven punten. Vette vis (zonder toevoegingen en bewerkingen) kan nu ook beter scoren dan voorheen. 

Ontbijtgranen, melk en zuiveldranken

Ook is er een beter onderscheid in scores voor ontbijtgranen die hoog in suiker zitten ten opzichte van die met lager suikergehalte. Daarnaast worden scores voor melk en zuiveldranken en hun plantaardige alternatieven berekend met het aangepaste algoritme voor dranken, in plaats van voor vaste voedingsmiddelen. 

“Hierdoor kunnen deze dranken geen score A meer krijgen”, licht de woordvoerder toe. Binnen de dranken kunnen nog steeds alleen de (bruis)waters zonder aroma en /of smaakstof een score A krijgen. Ook worden frisdranken die kunstmatige zoetstoffen bevatten ‘benadeeld’ doordat deze vier punten aftrek krijgen van de totaalsom. 

Consumentenbond en Foodwatch blij

De Consumentenbond en Foodwatch zijn in ieder geval blij met het besluit van het ministerie. "Wij hebben jarenlang gepleit voor Nutri-Score en zijn dan ook blij dat het nu daadwerkelijk kan worden ingevoerd", reageert directeur Sandra Molenaar van de Consumentenbond. 

Campagneleider Frank Lindner van Foodwatch vindt het ook een goede zaak: "Dit helpt mensen om gezonder te winkelen en dat is hard nodig met het grote aanbod ongezond voedsel en geniepige marketingtrucs die je allemaal in de supermarkten tegenkomt."