Heb je nog steeds BOVAG garantie als de autodealer failliet gaat?

Bovaggarantie.jpg

Met BOVAG garantie hoef je tot twaalf maanden na aankoop niet te betalen voor gebreken aan jouw tweedehands auto. Een gebruiker van het Radar-forum vroeg zich af wat er gebeurt als jouw autodealer in die periode failliet gaat. Heb je dan nog steeds recht op garantie? Wij bellen BOVAG om te vragen hoe het zit.

Wat houdt BOVAG garantie in?

Als je een (tweedehands) auto koopt bij een BOVAG-dealer, krijg je vaak BOVAG garantie. Deze garantie duurt twaalf maanden en dekt gebreken die binnen de garantieperiode zijn ontstaan of die niet zichtbaar waren bij aankoop. Autobedrijven die bij BOVAG zijn aangesloten, kunnen deze garantie aanbieden op de voertuigen die ze verkopen. Maar ze zijn dit niet verplicht. 

Heb je nog recht op deze garantie als je autodealer failliet gaat?

Nee is het korte antwoord. “BOVAG garantie wordt gegeven door het bedrijf en niet door BOVAG zelf”, legt een woordvoerder van BOVAG uit. “Je moet geld bij eventuele gebreken dus altijd bij het bedrijf zelf halen.” De woordvoerder vertelt dat deze garantie ook niet overdraagbaar is naar andere dealers. Zij zullen garantiekwesties niet overnemen op het moment dat jouw verkoper failliet gaat. Had jij op dat moment nog garantie? Dan vervalt die, ongeacht hoe lang de periode nog is. 

Wat kun je dan wel doen als je auto kapot gaat?

Komen er gebreken aan jouw auto aan het licht na het faillissement maar binnen de originele garantieperiode? “Dan kun je het beste naar de curator die het faillissement afhandelt”, vertelt de woordvoerder van BOVAG. “Daar kun je een financiële claim van de reparatie indienen.” 

Toch acht de woordvoerder de kans klein dat je dit geld krijgt. “Jouw claim komt namelijk onderop de stapel." Als eerste krijgt de Belastingdienst zijn geld, daarna andere schuldeisers en pas helemaal als laatste wordt beoordeeld of jouw claim betaald kan worden. “De kans is daarom niet zo groot dat je geld krijgt.” 

“Dat je dealer failliet gaat, komt zelden voor. Maar is wel heel zuur als het gebeurt”, aldus de woordvoerder. 

Bronnen: BOVAG